Att köpa hund

Tänk efter

Fundera före hundköpet om du verkligen har tid för en hund. En valp och unghund behöver mycket träning för att bli lydig och passa in i samhället. En vuxen hund behöver både motion och träning varje dag för att må bra. En vuxen hund bör inte vara ensam hemma mer än
4-5 timmar/dag och en valp betydligt kortare.
Det är också viktigt att fundera på att man har råd. Förutom hundens inköpspris så är det mycket som kostar såsom hundfoder, försäkring, veterinärkostnader, kursavgifter etc

 

Välj ras

Det första du måste tänka på är vad du ska ha hunden till. Är det jakt blir det självklart att välja en jakthund och är det vallning en vallhund, men för de som söker en sällskapshund är det väldigt viktigt att man köper en hund som passar till sällskap och inte har ett speciellt jobb, som den vill göra hela tiden till ägarens förtvivlan.
 
Nästa sak att fundera över är hundens storlek. Välj en ras där du verkligen vet att du fysiskt klarar av den.

Pälsskötsel är en viktig del i valet. Många raser behöver mycket tid med borstning, klippning mm, är du inte intresserad av detta måste du ta med det i valet.

Alla raser är olika. Är du ovan som hundägare eller vet med dig att du har svårt att vara bestämt och konsekvent ska du välja en ras som är lite mjukare i sin mentalitet.
 
Vi på Brukshundklubben upplever att ibland upp till 60 % av kursdeltagarna har valt fel hundras. Det är vanligt att man valt en alldeles för stor hund om man tex är ett barn, pensionär eller har någon sjukdom som gör att man inte är så stark.
Ofta har man hundar med lite ”tuffare” mentalitet som man har svårt att klara av. Det allra vanligaste är dock att man valt en ras som inte har samma intresse som man själv, tex jakt. Då blir plötsligt de mysiga skogspromenaderna, där man skulle plocka svamp inte lika roliga när hunden vill jaga vilt i stället.
 
Blandras

När det gäller blandraser är de naturligtvis lika trevliga som renrasiga. Dock ser vi mycket större problem med blandraserna i kurser vilket beror på att hunden är korsad med raser som inte passar hundägaren i storlek eller mentalitet och arbetsegenskaper . Uppfödaren har kanske inte så stora kunskaper så att valpköparen har inte fått den information och engagemang den behöver.
Vill du välja blandras är det alltså väldigt viktigt att du kontrollerar vilka raser som är ”inblandade” i din hund så att det passar dig!
 
Tänk på: Alla raser är bra till rätt person! Alla raser kan också vara ”dåliga” till fel person

 

Välj uppfödare

Välj uppfödare med stor omsorg. En seriös uppfödare har stor kunskap om rasen och månar om att valparna kommer till rätt hem. En seriös uppfödare ställer upp med tips och råd genom hela hundens liv. Han/hon ordnar valpträffar, kurser och träningar. Uppfödaren kan även avråda någon för att köpa just den rasen av olika anledningar, tex att rasen kräver mer tid för motion/träning än vad den nye hundägaren är beredd att lägga ner.
 
När du bestämt dig för vilken ras som passar dig ska du kontrollera om det finns några sjukdomar inom rasen. Köp endast valp efter föräldrar som är dokumenterat friska från dessa sjukdomar.
 
Ska du ha din hund till något speciellt såsom utställning, vallning eller något annat? Då är det viktigt att föräldrarna visar upp goda anlag för detta t ex genom meriter från prov.
 
När du hälsar på hos uppfödaren ska valparna se välskötta och välmående ut. Tiken och ev andra hundar ska vara trevliga och väluppfostrade. Om inte, tacka för dig och välj en annan uppfödare då chanserna är mycket större att din valp blir en trevlig individ om den har rätt förutsättningar.

 

Första tiden

För att du ska trivas med din hund och för att hunden ska kunna ges mycket frihet och kunna följa med dig vart du vill, krävs det att den kan vissa saker. Dessa moment bör du börja träna direkt valpen blivit hemmastadd i din familj. Valpen bör kunna detta innan den är 5 mån för bästa resultat. Om du inte vet hur man lär valpen dessa saker får du ta hjälp av uppfödaren, läsa böcker, gå kurser, ta hjälp av en garanterat duktig person eller gå privatkurs hos en hundtränare.
Vänta aldrig med denna träning då de flesta små valpar är väldigt följsamma och bra på inkallning av sig själva. ”Problemen” dyker oftast inte upp förrän valpen blivit unghund, men har du redan lagt grunden så brukar man sällan få några bekymmer.
 
Momenten är:

  • Inkallning
  • Samarbetsvilja-kontakt-gå i koppel
  • Koppla av i olika miljöer och hantering (såsom kloklippning, borstning, undersökning)
  • Stanna kvar
  • Nej-förbud

Förutom detta behöver hunden även ett ”jobb”. Det kan vara spårning, leta svamp, konster, agility, lydnad eller vad du och din hund tycker är roligt.
 
Har du varit noggrann med ditt hundköp och din träning kommer livet tillsammans med hund att vara alldeles fantastiskt! Stort lycka till!

 

Har du frågor och funderingar eller vill ha hjälp med tankar kring ditt hundköp är du välkommen att ringa eller maila
  
Eva Eriksson 0705433258 evasborder@telia.com

katta11

millerix

 

 

 


tn_kelpspår